kleiner münsterländer  jakthundsträning jakthundskola

Website auf deutsch Websida på tyska (Website auf deutsch) - klicka på flaggan! 
Klick på bilden!

 

Tack, Jan, för kort och fina ord i mejlet:
"Fantastiska eftersökshundar du ger oss!"

 

Tack för besöket Mattias, Daisy och Tranulökarnas Fina-Holly:

Tranulökarnas Fina-Holly
 
Så här gick Tranulökarnas Catos första älgjaktsdagen:
 
Tack Mikael för rapporten!
 
Första älgjaktsdagen, samling kl 8.00, ordergivning- älg och vitsvanshjort är tillåtna- alla är på pass 8:45. Jag släpper Cato längst ute på en havsudde, passlinjen med 7 skyttar är 2 km framför oss bakom en rad åkerholmar. Cato tar genast upp ett rådjur - återkommer efter 2 min - en stund senare en älgko med kalv - Cato följer 300 m och återvänder. Kon och kalven kommer lugnt travande i pass efter några minuter och kalven fälls med ett bra skott. I följande åkerholme tar Cato upp en vitsvanshind med tre kalvar, följer 300 m och djuren går lugnt i pass 1 km längre fram där alla tre kalvar blir fällda. Cato har återvänt, jag brukar stanna kvar på upptagsplatsen och vänta,  Cato återkommer ofelbart - vi går in i följande åkerholme och Cato stöter ytterligare en älgko med kalv som går bakåt och klarar sig. I följande, lite större, åkerholme stöter Cato först en grupp rådjur, sedan en vitsvanshjort, som alla går ut åt sidan men sedan stöter han en älgkviga som gå fint i pass för jaktlagets yngsta medlem, Jacob, 17 år, som fäller den med ett perfekt skott en tum bakom bogen. - På bilden Jacob och hans far, Jan-Erik - som med rätta ser lite stolt ut - då han ser på när Jacob passar kvigan utan hjälp och råd.
Jag avblåste jakten kl 10:15 - 2 älgar och 3 hjortar är mer än tillräckligt för en dag !
Här kommer rapporten om fina jaktdagar som
Mikael (Tranulökarnas Cato), Sem (Tranulökarnas Cora) och
Gunter (Tranulökarnas Cido) hade gemensamma på Åland:
Tack Sem för berättelsen!
Cato’s husse Mikael kom med det strålande förslaget att
bjuda in Cora och Cido, med tillhörande hussar på rådjursjakt.
Destinationen var Åland, där det enligt utsago skulle finnas
riktigt gott om dom. Något som vi var lite skeptiska till efter
bilresan till markerna - inte ett rådjur såg vi.
Men det dämpade inte vår glädje, vi kände oss som barn i en
godisbutik. Egen stuga vid stranden stod och väntade,
och markerna runt omkring såg fantastiska ut.
Jakten bestod av pyrschjakt på kvällen, för den som ville,
och stötjakt på dagen i ett antal såtar av varierande storlek.Vi jagade mest med en hund i taget, utom i den största såten där Cido och Cora släpptes samtidigt. Det blev som det brukar bli vid jakt - allt kan hända.
Lyckade skott, misslyckade skott, listiga rådjur som gled ur
såtarna. Cato fick nog jobba minst - vår värd var vänlig nog att låta Cora och Cido jobba mest i såtarna. Alla hundar skötte sig bra och stötte rådjur med höga skall, Cora petade även upp ett antal svenskharar. Mest minnesvärt är nog ett fantastiskt eftersök av Cato, som slutade bra, och Cido, som drev ett rådjur ut till en holme omgiven av vass. Väl där verkade han nöjd, vilket resulterade i räddningsaktion
av husse, som fastnade halvvägs ut i vassen, stövlarna fast
i lerbotten, med vatten upp till låren.Svordomarna hördes tydligen ända ut till holmen, för Cido kom snällt simmande tillbaka.
Totalt sköts det 8 rådjur på 2 dygn. Själv är jag nog mest
nöjd med att Cora, som jag hade med mig på pass, lyckades
hålla klaffen när jag hade turen att en fin bock kom hoppandes på resans sista såt. Efter skottet lät det lite….
Tack, Mikael, för en minnesvärd resa med goda middagar,
trevligt sällskap och fin jakt!
28. september 2019 - vi hade en härlig träningsdag!

 

Här kommer en jakt-berättelse av mig och mina hundar:

Vilken spännande kväll: Jag satte mig med mina två tjejer på ett hygge och lät mygg och knott äta upp oss i väntan på bocken. Efter en timme kom ett rådjur från långt håll i hög fart springande över hygget rakt emot oss. Plötsligen, 60 m ifrån oss, tvärstoppade rådjuret bakom en högstubbe. Jag såg magen och rumpan, visste fortfarande inte säkert vad det var, allt gick för fort. Fyra hundögon och mina ögon genom kikarsikte tittade till högstubben. Ingenting hände i säkert 2 minuter. Sedan gjorde djuret ett steg till vänster så att jag såg huvudet för en kort moment. Sedan försvann han igen och vi väntade. Skulle mina hundar ha gjort ett enda ljud skulle allt varit förstört. Vi var tysta och stilla alla tre, jag vågade nästan inte andas, hundarna var som infrysta. Efter minst 5 minuter högspänning gjorde bocken 2 steg åt sidan och stod fri.
Är så glad över mina coola fyrbenta jaktkamrater.

Nel och Antonia med bocken

Vi tre tjejer satt många kvällar i kylan och såg ingenting -
 nu äntligen slog vi till!

Antonia och Nele med bytet

Äntligen nyheter ur Tranulökarnas Catos Jägerliv:

Grattis Mikael och Cato! Tusen tack för bild och rapport!!!

Tranulökarnas Cato
"Första skogsfågeldagen för Cato och mig. På ängen före skogen stod Cato riktigt fint - väntade in mig, avancerade på kommando och upp flög en dubbelbeckasin….. Hundra meter längre fram stod han igen i en dikeskant - väntade in mig, avancerade på kommando och reste en enkelbeckasin ….  båda är fridlysta i Finland …
Väl upp i skogen sökte han fint men utan fågelkontakt den första timmen. Jag stötte själv en ung orrtupp som lossade ur ett träd ovanför mig men läget var så trångt att jag inte kunde skjuta. Lite senare kom en vuxen tjäderhöna svepande förbi mig på 4-5 m höjd, 40 m håll - lyfte nog bössan men avstod från att skjuta - Cato kom i full fart efter tjädern som han uppenbarligen hade stött.
Efter en stund såg jag att Cato stelnade till för ett ögonblick vid ett granbuskage i kanten av en liten myr - upp flög 4 ungjärpar. En hade oturen att ta riktning mot mig ..."

 

 

Snabbt tagna kort under jakt är ibland oskarpa

men ett tecken av autenticitet.

Tack Göran för det här stiliga snapshotet!

 
Jag fick en härlig rapport av Mattias och Daisy över träningen med Tranulökarnas Fina-Holly:
"Vi tog vi vårt lilla Holly för att känna på fasan och rapphöns!
När vi kom dit berättade ägaren att dom även hade kaniner på samma holme och sa att det var bara att låta henne köra på. Hon har en väääldigt bra näsa och det tog inte långtid tills hon hittade dom tryckande kaninerna och hon full fart efter och började gny i löpan (så skallet ligger där om hon fick springa efter dom längre innan dom dök ner i hålet).
Och när vi kom till holmarna där rapphönorna var så tog det inte många minuter för henne att lista ut vad som skulle göras, hon ställde 4 fåglar på kort tid och söket var perfekt.
Både jag och Daisy känner att detta har varit en utav dom bästa dagarna hittills och det var verkligen så kul att se att hon är så skapt för detta och har ett så stort driv!"
Daisy med Tranulökarnas Fina-Holly

Stort tack, Ola, för imponerande rapporten och bilden!
Är mycket stolt över jaktteamet Ola och Easton
(bara 5 månader gammal!!!)
"Fyra andapporter ikväll, varav en som Easton vågade plocka upp ur vattnet där den låg och sprattlade. Jag är supernöjd!"
Jag med!!!

 

Vi själv jagade också:

Tranulökarnas Antonia

 

Sem hade härliga jaktdagar med Tranulökarnas Cora:

Sem med Tranulökarnas Cora
Tranulökarnas AntoniaDagens nyheter från
Tranulökarnas Fliza
(5 månader gammal)!
Tusen tack, Lena, för spännande rapporten:
"På vår morgonpromenad så springer Fliza lös, plötsligt tvärstannar hon och fryser till is. Hon står perfekt med svansen rakt ut o lyft ben. Hon står i någon minut o sedan går hon ner i diket, upp flyger en fasankyckling. Det blev inget kort då jag hade två andra monster att hålla i. Stolt matte".Nere Tranulökarnas Elda
i hennes otroligt fint jaktområde.

Tranulökarnas Fliza
Tranulökarnas Elda

 

Nu får jag dagligen jaktberättelser - härligt!!
Det här var Eccos första eftersök: "Igår kväll sköt Bosse ett rådjur, som Ecco fick spåra - det gjorde han kanonbra. 30 m på ett gärde sen över en stengärdsgård och sen 30 m i skogen - han är så duktig!"
Grattis Bosse och Ecco! Tack Eva för rapporten och bild!

Första eftersök för Tranulökarnas Easton också.
Grattis Ola och Easton! Tack för bilden!

Tranulökarnas Ecco
Tranulökarnas Easton
Tranulökarnas Dennis!
När Dennis (2 år) kommer till träning har jag stora förväntningar. Jag känner den här lugna, föriga hunden väl, fick följa hans utveckling och hade till min glädje honom ofta på besök för lite träning. Efter träningen idag kunde jag bara säga: ”Nu är han en färdig jakthund”. Sällan att man har känslan att en hund verkligen är färdigt tränat. Vi tränade idag mycket jaktnära. Han klarade alla uppgifter säkert och suveränt. Jag var mycket imponerat och tycker att husse och matte kan vara mäktigt stolta över Dennis’ lyckat jaktutbildning. Snart börjar jaktsäsongen och jag kan bara säga: ”Jaga nu så mycket ni kan! Jag önskar skitjakt! Ni har en riktig bra jakthund åt er sida”! Jag är jättenöjd och glad!

Tranulökarnas Elton, Easton och Famous Zeiss -
bara 4 månader gamla och redan så duktiga:

Tranulökarnas Elton med kanin
Ola med Easton efter bra vattenapport
3 tjejer jobbar

31 grader i skuggan - ändå hade vi härliga träningsdagar på Tallhed. Är supernöjd med Tranulökarnas Elton, Easton och Famous Zeiss (4 månader gamla). Tränade blodspår, stopp, apport, släppspår, vatten, kommunikation, koppel, inkallning och mycket mer... Alla tre är vattenglada, lugna och jobbar väldigt fokuserat och koncentrerat. Är mycket stolt över mina valpar och tacksam över så duktiga engagerade valpägare!! 

Mycket glad över alla fina bildar av "mina" hundar som tydligen njuter av sommaren i fulla drag:

Ännu mer sommarbilder
Tranulökarnas Elton

Alla hundar brukar älska fjällen!
Kul om de får chansen att njuta den härliga naturen!

Tranulökarnas Elton njuter för fullt svenska fjällvärlden.

***********

Nele och Antonia njuter utsikten över hela Jotunheimen och mycket mer från underbara Glittertinden (2 465 m). 
Eftersom snön har smält under sista åren har berget blivit nr. 2 och högsta berg Skandinaviens blev Galdhöpiggen (2 469 m). Vi har varit på båda två, men Glittertinden är min favorit!

Innan härliga dagen på Glittertinden gjorde jag en 4 dagars tält-tur ensam med mina hundar. Turen gick från Gjendesheim till Glitterheim, över Glittertind till Spiterstulen, sedan till Leirvassbu och vidare till Gjendebu. En krävande och härlig tur för hundarna och mig.  Sådana turer där man befinner sig i extrema omgivningar och kommer kroppens belastningsgräns nära svetsar ihop och skapar oförglömliga minnen.  

Nele och Antonia på Glittertind (2.465 m)

En härlig träningsdag med Tranulökarnas Dino, 2 år. Han har blivit vuxen och en väldigt fokuserad, förig, självsäker, duktig jakthund. Vi tränade apport, stopp, blodspår, vattenarbete och lite allmän lydnad. Är mycket nöjd och stolt över hunden. Tack, Samuel och Britt-Marie, att ni kom! Ni gör ett fantastiskt jobb!

E- och F-valpar har uppdrag att simma mycket under första sommaren. De är lydiga! Toppen! Elton och Holly träffades även för att simma tillsammans! Härligt!

Fina sommarbilder av E- och F-kullen
Tranulökarnas Famous Zeiss

Så härliga midsommarbilder från alla håll!

Midsommarhundar
Roliga nyheter från D-kullen: Tranulökarnas Dimbrá klarade viltspårprovet.
En superglad matte skrev: "Vi har tränat blodspår sedan Dimbrá flyttade hit, men de senaste månaderna har vi övat lite extra. Idag har jag och Dimbrá nämligen gått vårat första spårprov! Ett anlagsprov. Det gick jätte bra!! Hon fick så mycket beröm av kvinnan som bedömde provet. Hon sa att Dimbra var lättläst, noga, bra tempo och fina anlag! Hon trodde inte alls att det skulle vara några problem att klara ett prov i öppen klass - så det får kanske bli ett framtida projekt! Det är ju så kul att jobba med världens bästa Dimbrá! "
Vad glad jag blev och stolt över er! Bra jobbat, Karin och Dimbrá!

Vilken underbar dag!
Första valpträningsdagen var en stor succé! Elva av tolv valpar i 12 veckors ålder kom. Är mycket tacksam och rörd att alla åkte extrem långa vägar hit. Valparna var mycket duktiga. De är redan starka, stabila personligheter. Man känner tydligt att alla är glada och trygga i sina nya familjer.
Vi tränade på fältet (reviering, apport och stop), i skogen (blodspår, koppel, skott) och vid vatten (apport, simmande).
Efter valpträningen är innan valpträningen – jag ser mycket fram emot nästa valpträningsdag på 28. september!

Apport!
Haha, i samma takt -  hundar lär sig genom att kopiera...
Blodspår
Tranulökarnas Fina-Holly


Sju dagar träning ligger bakom mig.
En underbar tid med Tranulökarnas Cato, Cido och Cora och hundarnas 3 hussar.
Vi tränade mycket jaktnära. Alla tre jobbade otroligt fint. Duktiga, lugna hundar - precis som jag önskar mig avkommorna av min kennel.
Tack att ni kom och tack för ert engagemang för era hundar!

Cato, Cora och Cido
Tranulökarnas Elda
Tranulökarnas Easton, 10 veckor gammal

Valparna är nu 10 veckor gamla och trivs allihopa bra i sina nya hem. De har gjort sig bekanta med katter, får, andra hundar, mobilladdare, dammsuger, vattenslang, rådjur, älgnattlega, skog, sjöar, fjäll, handelsträdgård, byggvaruhus och många, många människor.
Tack för alla fina bilder jag fick!!!

E- och F-kull 10 veckor

Efter valparna hade flyttat ut fick tikarna
lite omväxling, avslappning och konditionsträning.

Nele och Antonia i Lökken/Danmark - avslappning efter valpkullarna
Tranulökarnas Elda, 7 veckor gammal
Tranulökarnas Elton, Ester och Ecco
Morgonpromenad med alla valpar - 5 veckor gamla
Tranulökarnas Einar
Prägling på rådjur
Tranulökarnas Elsa
E- och F-kull
Tranulökarnas Ecco
Antonia med E- och F-kull
E- och F-kullen växer
Nu är alla ögonen öppna!

Tranulökarnas F-kull:
Nele vom Wolfsbau fick på 23. mars 4 tikar.

Nele med F-kullen

Tranulökarnas E-kull:
Tranulökarnas Antonia fick på 20. mars 4 hanar och 4 tikar.

En underbar kull
Antonia & Nele

Tranulökarnas E- och F-kull 2019

Valpning E- och F-kull: vecka 12

Leverans E- och F-kull: vecka 20

Jaktliga meriter av alla 3 hundar pratar för sig själv, men ännu viktigare är att alla 3 föräldradjur jagar intensivt och bevisar nästan dagligen att de är jätteduktiga jakthundar. Alla 3 jagar allround, har bra skall och bra viltskärpa. Den har de visat under många vildsvins- och rovdjursjakter. Alla 3 ställer vilt med bra ståndskall. De förkortar lidandet av skadat vilt genom att går direkt mot strupen och avfångar viltet själv. Mina tikar är även duktiga trädskällare. Valparna kommer att präglas intensivt under tiden i kenneln. De ska lära känna alla viltslag, skog, fält, vatten, visselpipan och skott.

Nele & Anton & Antonia
Anton vom Halbemonder Horst