tranulökarnas kleiner muensterländer jakthundsträning jakthundskola

Anke och hundarna

Vi flyttade 1998 från Hamburg till härliga norra Dalarna.

Vi jobbar som skogskonsulenter, i turistbranschen och som hundtränare. Sedan mer än 35 år är vi jägare och brinner för naturen, skogen och jakthundar. 

Kleine Münsterländer har vi sedan mer än 20 år. De är för oss perfekta på olika sätt:

Kleine Münsterländer är duktiga allround jakthundar och fungerar till all sorts jakt.

De är lagom stora. Stora och kraftiga nog för att orka med alla jaktuppgifter vi har. Våra hundar apporterar räv på 9 kg, stora tjädertuppar och även små vildsvin. Däremot älg apporteras inte av en större jakthund heller .

Jag vill kunna bära min hund i fallet det behövs. Under jakten brukar vi vara långt bort från vägen och när Nele bitits av en huggorm bar jag henne 3 km till bilen. Biten var allvarlig, varje större hund skulle ha dött eftersom jag skulle inte kunnat bära en större hund.  

Vi jagar mycket fågel hemma, men även alla andra sorters jakt är fantastiskt med en Kleinen Münsterländer. Hunden fungerar lika bra som stöthund på klövvilt, som eftersökshund på allt vilt och ställer även djur som är skadat och som inte kan avlivas av hunden som t.ex. vildsvin eller älg. Våra hundar brukar även trädskälla, så att vi verkligen kan säga att vi har hundar för alla sorters jakt.

Kleine Münsterländer är mycket skarp mot vilt men oändligt mjuk mot människor. Därför är de perfekta familjemedlemmar och ska alltid behandlas som detta. Ett ensamt liv i hundgården är ingenting för en Kleinen Münsterländer - den vill och kan vara med överallt.

Våra hundar är tillsammans med oss 24 timmar, 365 dagar per år. Lyckligtvis jobbar vi i skogen och kan ha hunden med även på jobbet. Men så klart planerar vi även fritiden efter djurets behov. På det sättet får man en väldigt nära relation till hunden och det märks som mest under jakten, där man är ett team som fungerar. Kleine Münsterländer har en sorts jaktklokhet, ibland blir man faktiskt överraskad. Att samarbeta som en enhet under jakten med en Kleiner Münsterländer är för mig det största som finns.   

Här bor vi.
Tranulökarnas Douglas